OLEJ Z CZARNUSZKI SPOŻYWCZY TŁOCZONY NA ZIMNO 250 ml

Kod produktu: EF1054
|
Dostępność:duża
OLEJ Z CZARNUSZKI SPOŻYWCZY TŁOCZONY NA ZIMNO 250 ml
OLEJ Z CZARNUSZKI SPOŻYWCZY TŁOCZONY NA ZIMNO 250 ml
czarnuszka 250 spoz
Cena:68.60PLN
Ilość: pcs
Producent:
EFAS Entreprise Feminine Rurale d'Economie Sociale
Cena 100 ml:24 zł
Liczba punktów otrzymywanych za zakup produktu:31
Pojemność:250ml
Udostępnij:
Olej zdrowia - olej z czarnuszki.

Nasiona czarnuszki siewnej od ponad 2 tysięcy lat znane są ze swych prozdrowotnych właściwości.

Od wieków spożywane były jako przyprawa do potraw oraz stosowane do produkcji nalewek, wódek i miodu pitnego.
W świecie arabskim czarnuszka postrzegana jest jako panaceum, mówi się, że „leczy wszystko oprócz śmierci”.
Z nasion czarnuszki tłoczy się na zimno drogocenny olej zwany  „złotem faraonów”. Nazwa ta przyjęła się od oleju znalezionego w grobowcu Tutanchamona. O czarnuszce pisali już Hipokrates, Avicenna, Pliniusz i Dioskorydes. Wzmianki na jej temat można znaleźć także w Starym Testamencie (Księga Izajasza  28: 25-27).
W Polsce roślina ta dopiero teraz zdobywa popularność w ziołolecznictwie.W medycynie naturalnej w krajach arabskich czarnuszka siewna stosowana była wspomagająco, w szczególności w schorzeniach górnych dróg oddechowych: w przeziębieniach, kaszlu, nieżycie i zapaleniach oskrzeli, nawracających infekcjach; w schorzeniach autoimmunologicznych, takich jak toczeń, reumatyzm, alergie; a także w astmie alergicznej, schorzeniach skóry, cukrzycy, nadciśnieniu i dolegliwościach żołądkowo – jelitowych. Olej z czarnuszki jest także pomocny w łagodzeniu objawów ospy wietrznej.
   
                  Olej z nasion czarnuszki siewnej to produkt w 100% naturalny, otrzymywany wyłącznie w procesie tłoczenia na zimno nasion roślin rosnących na czystych terenach Maroka. Zawiera olejek lotny, którego głównym składnikiem jest aktywny farmakologicznie tymochinon, witaminy, minerały, alkaloidy, flawonoidy, saponiny, fitosterole. Olej w 85% zawiera niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, w tym rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy (2,6-3%) o właściwościach przeciwzapalnych. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów olej nie traci swoich cennych właściwości i może być przechowywany przez dłuższy czas.
 
Spożywanie oleju z czarnuszki siewnej wpływa ochronnie na komórki organizmu oraz korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układów:
 
–        krążenia: wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi;
 
–        odpornościowego: zawarte w oleju naturalne antyoksydanty wzmacniają siły obronne organizmu;
 
–        pokarmowego: naturalne związki czynne ochraniają komórki trzustki i wątroby oraz wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego;
 
–        moczowego: olej wspomaga oczyszczanie dróg moczowych z toksyn i złogów;
 
–        nerwowego: zawarte w oleju wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy, w tym fostatydylocholina, wspierają procesy zapamiętywania i uczenia się.

Nasza czarnuszka tłoczona w Maroku ma bardzo  intensywny smak i aromat, a świadczy to o wysokiej zawartości związków lotnych, które będąc natychmiast zamknięte w butelkach zaraz po wytłoczeniu gwarantują iż produkt ma bardzo  wysoką skuteczność działania dla organizmu.
Nasiona czarnuszki z której został wytłoczony ten olej są uprawiane w ekologicznej BIO strefie Maroka.


 Olej z czarnuszki, tzw. Złoto Faraonów, ze względu na swoje bogate właściwości regenerujące, odżywcze i naprawcze jest do dziś bardzo znanym i cennym olejem. Zastosowany na skórę:

  • przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu, zapobiega rozdwajaniu się końcówek
  • eliminuje łupież
  • zwalcza trądzik i oczyszcza cerę
  • reguluje wydzielanie sebum - wskazany do pielęgnacji skóry łojotokowej
  • łagodzi podrażnienia
  • odżywia i zmiękcza skórę, chroni ją przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych
  • chroni przed działaniem promieni słonecznych

Olej z nasion czarnuszki siewnej otrzymał I miejsce w kategorii „Naturalny suplement diety” na targach DIABETICA EXPO 2014.

W 2015 roku olej z czarnuszki siewnej EFAS został nagrodzony statuetką „Produkt Roku 2015 w kategorii Zdrowa Żywność” w Plebiscycie Grupy Zielarskiej Herbaria.

 Zalecane spożycie:

Dorośli – 2 razy dziennie łyżeczkę (5 ml)

Dzieci - pół łyżeczki dziennie (2,5 ml)

W butelce spożywczego oleju z czarnuszki znajduje się olej tłoczony na zimno, 100 % naturalny.
Może być on stosowany także w celach kosmetycznych.

Zastosowanie w celach  kosmetycznych:

Twarz

- Zaleca się smarowanie  miejsc ze zmianami skórnymi raz dziennie.

Ciało

- Może być stosowany do masażu, w celu rozgrzania i rozluźnienia spiętych mięśni ma też  działanie przeciwbólowe.

Włosy
-
Wypadanie włosów - kilka kropli olejku dodać do szamponu podczas mycia włosów. Dla uzyskania lepszych efektów, należy wmasować kilka kropel olejku w skórę głowy przed umyciem, pozostawić na ok. 30 min,  a następnie umyć włosy. Stosowanie  regularne spowoduje że już po ok. 2 tyg. włosy zaczną odrastać.

SKŁADNIKI / INCI:100% Nigelle Sativa Oil. 

 
KRAJ POCHODZENIA: MAROKO

1392104299.08.png
Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisów, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przekazywanie, przesyłanie czy też umieszczanie na innych stronach www. elementów niniejszej strony internetowej, bez zgody jej właściciela i autora jest zabronione. Wszelkie naruszenia stanowią czyny niedozwolone i będą ścigane na drodze postępowania karnego oraz cywilnego, zgodnie z art. 267 Kodeksu karnego, art. 24 i 25 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz art. 116 i nast. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Copyright by MAROKOSKLEP.COM 2010 - 2015. Al rights reserved.
inst
Facebook
YouTube