Cudowna moc oleju z czarnuszki

Dodano:23-11-2020

Olej z nasion czarnuszki siewnej zwany jest „Złotem Faraonów”. Określenie to potwierdza skuteczność oleju, który stosowany był w celach pielęgnacyjnych oraz prozdrowotnych już w czasach starożytnych. Jest doskonałym, całkowicie naturalnym, hipoalergicznym kosmetykiem. Olej z czarnuszki przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry.

Olej z nasion czarnuszki siewnej otrzymywany jest tylko w jeden sposób - w procesie tłoczenia na zimno. Surowiec, czyli nasiona, pozyskiwane są wyłącznie z upraw ekologicznych, kontrolowanych i certyfikowanych przez ECOCERT. Olej z czarnuszki zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone: linolowy, oleinowy, linolenowy, a także rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy, który posiada właściwości przeciwzapalne. Olej zawiera olejek lotny, w którego skład wchodzą aktywne farmakologicznie: nigellon, tymochinon oraz karwakrol.

Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry, nawet te wywołane nadmierną ekspozycją na działanie promieni słonecznych. Naturalnie występujące w oleju metabolity roślinne nadają silne właściwości antyoksydacyjne, co sprawia, że stosowanie oleju chroni oraz regeneruje komórki. Dodatkowo długotrwale zabezpiecza przed niekorzystnym wpływem środowiska oraz oczyszcza komórki z toksyn.

Olej z czarnuszki zawiera wiele naturalnych bioaktywnych związków: witaminę A oraz witaminę E, fi tosterole oraz mikroelementy. Występuje w nim także biotyna, zwana „witaminą piękności”. Biotyna reguluje procesy metaboliczne przebiegające w skórze. Stosowany zewnętrznie wygładza i nawilża skórę, a także zwalcza zmiany o alergicznej etiologii.

Olej z nasion czarnuszki siewnej przywraca prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych. Jest polecany do kompleksowej pielęgnacji skóry z problemem wszystkich odmian trądziku i łojotoku. Monoterpeny i związki fenolowe oraz kwas eikozadienowy zawarte w oleju z czarnuszki, posiadają aktywność przeciwbakteryjną – skutecznie ograniczają namnażanie się Propionibacterium acnes – bakterii zasiedlającej naskórek. Olej z czarnuszki siewnej wykazuje wielokierunkowe działanie: poprawia gospodarkę lipidową skóry, ograniczając produkcję sebum (płaszcza tłuszczowego skóry); zmniejsza nasilenie stanu zapalnego przywracając biorównowagę mikroflory naskórka; przyspiesza proces regeneracji komórek oraz gojenia się zmian skórnych.

Olej z nasion czarnuszki siewnej to także nieoceniony ekokosmetyk do pielęgnacji włosów. Wzmacnia je, jak również skutecznie zwalcza łupież. Naturalna kuracja olejem stymuluje wzrost włosów i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu. Zawarty w nim siarkowy aminokwas metionina jest niezbędny do prawidłowego wzrostu włosów. Metionina stanowi naturalny budulec keratyny - białka tworzącego strukturę włosa. Olej z czarnuszki nawilża skórę głowy, zapobiegając powstawaniu łupieżu oraz zwalcza już istniejący. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym, może być stosowany miejscowo wspomagająco w terapii łupieżu pstrego. Olej z nasion czarnuszki siewnej może być używany także do masażu ciała, w szczególności obolałych mięśni i stawów.

Zobacz więcej o oleju z czarnuszce

Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisów, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przekazywanie, przesyłanie czy też umieszczanie na innych stronach www. elementów niniejszej strony internetowej, bez zgody jej właściciela i autora jest zabronione. Wszelkie naruszenia stanowią czyny niedozwolone i będą ścigane na drodze postępowania karnego oraz cywilnego, zgodnie z art. 267 Kodeksu karnego, art. 24 i 25 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz art. 116 i nast. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Copyright by MAROKOSKLEP.COM 2010 - 2015. Al rights reserved.
inst
Facebook
YouTube