Róża damasceńska - genialne właściwości królowej róż

Dodano:03-01-2021

Róża uznawana jest za jeden z najpiękniejszych kwiatów. Symbolizuje miłość, namiętność oraz elegancję. Obecnie znanych jest na świecie około 200 gatunków tej roślin. Największe znaczenie w kosmetyce ma róża damasceńska. Otrzymywane z niej surowce stosowane były już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. Zarówno olejek eteryczny jak i woda różana są szeroko wykorzystywane do pielęgnacji skóry do dziś.

Woda różana, nazywana inaczej hydrolatem różanym, otrzymywana jest podczas destylacji parą wodną płatków róży. Jest ona produktem ubocznym produkcji różanego olejku eterycznego. Uzyskiwany jest w ten sposób przezroczysty płyn o subtelnym, kwiatowym zapachu bogaty w garbniki, flawonoidy m.in. kwercetynę, witaminy A, C, D, E, B3 oraz sole mineralne.

Woda różana wykazuje właściwości tonizujące, łagodzące, regenerujące. Przywraca skórze odpowiednie pH, zapewniając odpowiednią równowagę. Reguluje wydzielanie sebum. Posiada właściwości kojące, łagodzące stany zapalne oraz zaczerwieniania. Redukuje opuchliznę oraz zmęczenie. Chroni przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych tj. mróz, wiatr czy nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV.

Wysoka zawartość antyoksydantów hamuje negatywny wpływ wolnych rodników, jednocześnie zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry komórek. Hydrolat delikatnie nawilża skórę, nie pozostawiając po sobie tłustej warstwy. Poprawia koloryt skóry oraz rozjaśnia przebarwienia.

Woda różana stosowana na włosy regeneruje je oraz odżywia. Wzmacnia cebulki włosów, odświeża skórę głowy. Nadaje włosom piękny blask oraz elastyczność. Sprawia, że stają się nawilżone, wygładzone i sprężyste.
Dodatkowo róża posiada właściwości relaksujące, uspokajające oraz odprężające . Dodawana do kąpieli pomaga rozluźnić mięśnie i ukoić nerwy.
Woda różana może być stosowana jako:
  • Tonik do twarzy
  • Odświeżająca mgiełka
  • Składnik maseczek do twarzy i ciała
  • Płukanka do włosów
  • Okład na zmęczone, zaczerwienione oczy
  • Dodatek do kąpieli
Jest odpowiednia dla każdego typu skóry, zwłaszcza dla cery wrażliwej, delikatnej ze skłonnością do alergii i podrażnień, ale także dojrzałej oraz problematycznej.

Sprawdź produkty z różą damasceńską.

Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisów, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przekazywanie, przesyłanie czy też umieszczanie na innych stronach www. elementów niniejszej strony internetowej, bez zgody jej właściciela i autora jest zabronione. Wszelkie naruszenia stanowią czyny niedozwolone i będą ścigane na drodze postępowania karnego oraz cywilnego, zgodnie z art. 267 Kodeksu karnego, art. 24 i 25 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz art. 116 i nast. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Copyright by MAROKOSKLEP.COM 2010 - 2015. Al rights reserved.
inst
Facebook
YouTube