Czy wiesz, że...?

1. Olej arganowy powstaje z owoców drzewa arganowego, które rośnie wyłącznie w Maroku.

Olej arganowy jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Posiada najbogatsze właściwości kosmetyczne, odżywcze, regenerujące i odmładzające. Olej ten zwany płynnym Złotem Maroka jest prawdziwym koncentratem natury słońca i energii. Olej arganowy pozyskuje się z owoców drzewa arganowego.

Drzewo arganowe (Argania Spinosa) zwane również argania żelazna lub drzewo żelazne jest drzewem endemicznym, występuje w jednym miejscu na świecie, tylko w południowo zachodniej części Maroka, w ekologicznie czystym środowisku. Próby sadzenia i uprawy tej rośliny w innych krajach nie powiodły się. Największe skupiska drzew są w rejonie Sus, między Agadirem, Marrakeszem a As-Sawirą, zajmują obszar ok.800,000 ha. Obszar ten od 1998 roku posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.

Drzewa arganowe doskonale radzą sobie z ciężkimi warunkami, odporne są na ciężki klimat, znoszą temperatury od 0-50 st.C, rosną na terenach górzystych, a dzięki potężnym korzeniom, które sięgają do 30m w głąb mogą przetrwać najgorętsze miesiące i długotrwałą suszę. Argania jest drzewem cierniowym, osiąga wysokość 8-10m, żyje od 150-200 lat, ale odnotowano również dużo starsze okazy. Pień arganu jest często poskręcany, sękaty, co pozwala kozom wspinać się nawet na czubki drzewa, by zjadać liście i owoce.

Drzewo arganowe jest rośliną wiecznie zieloną, liście może stracić tylko podczas długotrwałej suszy. Kwiaty argani są małe, skupione w górnej części gałązek, owoce mają kolor zielony, są bardziej okrągłe i większe niż oliwki, mają mięsisty miąższ a wewnątrz orzech. Wewnątrz tego twardego orzecha znajdują się 2 lub 3 nasiona, z których to otrzymywany jest drogocenny olej zwany płynnym złotem Maroka.

Historia rdzennej ludności Maroka, Berberów od wieków jest związana z drzewem arganowym, zwanym przez nich drzewem życia. Dzięki życiodajnym i odżywczym zaletom oleju arganowego mogli oni przetrwać w ciężkich, pustynnych warunkach. Dość wcześnie poznano również walory kosmetyczne oleju i używano go w celach pielęgnacyjnych.

2. Do wytworzenia 1 litru oleju arganowego potrzeba aż 30kg owoców i jednego dnia pracy.

Olej arganowy jest tłoczony na zimno, tradycyjną metodą, nierafinowany. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba 30 kg owoców i 8 godzin pracy. Zgodnie z tradycją zajmują się tym wyłącznie kobiety i jest to nadal metoda ręczna.

Pierwszy etap obróbki to zmiażdżenie twardego orzecha i wyłuskanie ziaren. Skorupy orzecha kobiety rozbijają uderzając w twardą, gładką (wyślizgującą się) pestkę granitowym kamieniem. Wydobyte ziarna prażą w glinianych piecach ze szczególną uwagą, aby nie stracić zawartych w nich drogocennych składników. Następnie w kamiennych żarnach mielą ziarna, po takim zmieleniu otrzymują oleistą masę, z której to dopiero ręcznie wyciskany jest olej.

3. Olej arganowy zawiera więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.

Olej arganowy jest to olej z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych i najlepszych nasion. Składa się w 80% z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok.45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego. Dominują w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe Omega6 i Omega9. Olej arganowy zawiera też tokoferole ( witamina E, aż 8%) jako główny antyoksydant, który chroni komórki przed utleniaczami i wzmacnia ścianki naczyń. W skład wchodzą również polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwrodnikowym i schotenol, który działa naprawczo i regenerująco.

Dowiedz się więcej o porównaniu oleju arganowego i oliwy z oliwek z naszego wpisu na blogu - Jaki olej spożywczy należy włączyć do diety chorując na cukrzycę? 

4. Olej arganowy am duże właściwości medyczne i zdrowotne.

Ze względu na równowagę zawartych w oleju arganowym nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu drogocennych składników, jego wpływ na nasz organizm jest wszechstronny. Ma duże spektrum działania w kosmetologii, dermatologii, medycynie naturalnej, farmacji. Jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów w świecie.

Olej arganowy:
- obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
- zapobiega miażdżycy i zawałom
- poprawia krążenie
- wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem
- działa przeciwzapalnie
- podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco
- działa przeciwzapalnie
- chroni tkankę łączną
- pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania
- łagodzi bóle stawów
- chroni komórki przed utleniaczami
- dostarcza komórkom składników odżywczych

Więcej o działaniu i właściwościach oleju arganowego spożywczego dowiesz się w kategorii poświęconej temu surowcowi oraz z wpisów na naszym blogu np. Właściwości oleju arganowego: zastosowanie kosmetyczne i kulinarne lub Spożywczy olej arganowy - poznajcie płynne złoto Maroka.

5. Olej arganowy pełni dużą rolę w kosmetologii.

Olej arganowy jest nieocenionym składnikiem kosmetyków. Zwany jest eliksirem młodości, szczególnie dzięki dużej zawartości tokoferoli czyli witaminy E (w tym Beta-tokoferol, Gamma-tokoferol i Delta-tokoferol), które są obrońcami naszego organizmu przed starzeniem się komórek i mają duży udział w walce z utleniaczami. Olej ten jest hitem kosmetyków anti-aging (anty-starzeniowych).

Olej arganowy jest:
- zalecany w walce ze zmarszczkami, przedwczesnym starzeniem się skóry, doskonały dla dojrzałej skóry
- pomaga zredukować zmarszczki przez odbudowę warstwy hydrolipidowej, przez co udaje się zachować młodzieńczy wygląd skóry
- dzięki naturalnym antyoksydantom chroni organizm przed wolnymi rodnikami
- wzmacnia włosy i paznokcie
- ma właściwości silnie nawilżające, dogłębnie nawilża, ujędrnia i napina skórę
- chroni przed działaniem szkodliwych dla cery, czynników zewnętrznych jak: słońce, wiatr, zimno, stres
- ma duże zdolności naprawcze, regenerujące skórę

Dowiedz się więcej o właściwościach oleju arganowego kosmetycznego w kategorii mu poświęconej lub z wpisów na naszym blogu np. Olej arganowy w rytuale Hammam - właściwości i zastosowanie.

6.Olej arganowy pomaga w dermatoklogii.

Olej arganowy ma również szerokie zastosowanie w dermatologii, gdyż pomaga w problemach skórnych oraz w działaniach terapeutycznych:

  • skuteczny w walce z trądzikiem, łuszczycą, egzemą

  • przyśpiesza gojenie ran, pęknięć skóry, rozstępów, blizn, poparzeń (w tym słonecznych)

  • pomaga w leczeniu reumatyzmu

  • doskonały do masażu, który rozluźnia spięte i bolące mięśnie

  • nawilża suche i zniszczone włosy, nawilża suchą skórę głowę

  • wspomaga kruche, rozdwajające się paznokcie

7.Olej arganowy ma zastosowanie w kuchni.

Olej arganowy ma swoją wysoką pozycję kulinarną. Posiada posmak prażonych orzechów, subtelny zapach i aromat. Dzięki walorom smakowym nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw z ryb i mięs, nadając potrawom wyjątkowy smak. Zaleca się spożywać olej na zimno, nie używać do smażenia, lepiej dodać na koniec gotowania lub smażenia, przed podaniem dania, aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości.

W celach zdrowotnych można również przyjmować profilaktycznie: 3x dziennie po łyżeczce oleju przed posiłkami.

Dowiedz się więcej jak wykorzystać olej arganowy w kuchni z kategorii na naszego bloga: Kuchnia marokańska.

8. Olej arganowy jest doskonały w pielęgnacji włosów.

Olej arganowy doskonale sprawdza się jako olejek pielęgnacyjny na końcówki włosów. Należy odrobinę oleju rozetrzeć między palcami, wmasować w końce włosów i spłukać. Olejku używać trzeba oszczędnie, aby nie przetłuścić i nie obciążyć zbytnio włosów.

Olej arganowy może być także używany jako maska do włosów, stosowany do ich olejowania, przed umyciem na suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę. Najlepiej jest wmasować olej w włosy, zawinąć w ręcznik, trzymać na włosach około pół godziny i umyć szamponem.

Dowiedz się więcej jak wykorzystać olej arganowy w pielęgnacji włosów z naszego wpisu na blogu - Jak stosować olej arganowy na włosy? Metody olejowanie, które dają najlepsze rezultaty. 

9. Olej arganowy sprzedawany w naszym sklepie posiada certyfikat Ecocert - certyfikat stwierdzający jakość produktów biologicznych

Ecocert jest międzynarodowym, niezależnym stowarzyszeniem kontrolującym, działającym w zakresie ochrony środowiska. Znakiem "ekologiczne i biologiczne kosmetyki" mogą być oznakowane produkty, w których ilość stosowanych surowców pochodzenia naturalnego wynosi przynajmniej 95%, z których również przynajmniej 95% musi pochodzić z upraw biologicznych.

10. Olej z figi berberyjskiej to cenny składnik kremów pielęgnacyjnych.

Olej z Figi Barbarie jest jednym z najskuteczniejszych, naturalnych, roślinnych preparatów przeciwzmarszczkowych jakie są w tej chwili znane. Ma zdolności regenerujące, ochronne, odżywcze, wygładza skórę i uelastycznia. Duże zdolności przenikania  pomagają na szybkie i dogłębne działanie drogocennych składników.

Kaktus figa barberie (Opuntia Indica) pochodzi z Meksyku, choć niektóre źródła podają, że z basenu Morza Śródziemnego. Eksperci od botaniki twierdzą, że hodowla tej rośliny sięga 5000 lat. Jest to olbrzymi kaktus rosnący tylko w ciepłym klimacie, który mimo najostrzejszego słońca zachowuje swój kolor i wodę. Od najdawniejszych czasów uzdrowiciele pustynni używali go, by leczyć oparzenia i blizny. Zbiory opuncji  odbywają się tylko kilka dni w roku, na początku jesieni. Owoc jest całkowicie jadalny i zawiera wiele drogocennych właściwości. Pozyskiwany z pestek figi berberyjskiej olej jest bogaty w nienasycone  kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, aminokwasy, witaminy i pierwiastki śladowe.

Odkryj ten cenny surowiec w naszej kategorii Olej z opuncji figowej oraz inne kosmetyki zawierajace olej z opuncji figowej.

11. Wyprodukowanie 1kg oleju różanego pochłania około 3 ton płatków róż.

Olejek różany jest jednym z najbardziej cenionych, ale i najdroższych olejków świata. Wyprodukowanie 1 kg ekstraktu pochłania ok.3 tony płatków róży i osiąga cenę 10 tys. dolarów. Płatki róż zbiera się w Maroku nadal tradycyjną metodą, ręcznie, aby  ich nie  uszkodzić (jeden pracownik może zebrać na dzień 25-50kg płatków). Najbardziej cenione są płatki zebrane rano, nim opadnie poranna rosa, przed wschodem słońca, bowiem w słońcu róża traci swój aromat. Aromatu nie można podrobić laboratoryjnie, zawiera bowiem aż 300 naturalnych składników. Otrzymywanie olejku różanego i wody różanej to długi i żmudny proces, w Maroku do dziś wykonywany metodą tradycyjną, ręcznie. Po zebraniu płatków są one dokładnie przebierane, osuszane(ok. 1 nocy), następnie umieszczane w miedzianych kotłach i zalewane krystalicznie czystą wodą. Proces destylacji trwa 15 dni, przez cały czas kadzie są lekko podgrzewane. Powstała w tym czasie para skrapla się i otrzymujemy wodę różaną, na powierzchni której unosi się olejek różany. Olejek jest zbierany i filtrowany.

12. W Maroku znajduje się aż 9 miejsc wpisanych na światową listę dziedzictwa Unesco.

  • Medyna w Fezie
  • Medyna w Marrakeszu

  • Ksar w Ajt Bin Haddu

  • Zabytkowe miasto Meknes

  • Stanowisko archeologiczne w Volubilis

  • Medyna w Tetuanie 

  • Medyna w As-Sawirze 

  • Portugalskie miasto Mazagan 

  • Rabat nowoczesna stolica i historyczne miaso

Więcej ciekawostek o Maroku znajdziesz na naszym blogu w kategorii Podróże po Maroku.

13. W Maroku każda, nawet najprostsza rutyna pielęgnacyjna jest nazywana rytuałem.

Dobrze ułożona pielęgnacja w której każdy produkt uzupełnia się działaniem, może nazywać się rytuałem. Pozwala to nam lepiej się poczuć oraz buduje uczucie, że robimy dla siebie coś wyjątkowego. Zbudowanie takich małych nawyków, pomaga się również zrelaksować i sprzyja lepszemu samopoczuciu. Rytuał pielęgnacji różni się również od przypadkowego nakładania kosmetyków, przede wszystkim intencją, regularnością i świadomością stosowanej pielęgnacji, którą się wybrało. Rytuał pielęgnacyjny nie musi być długi i skomplikowany, wystarczy, że codziennie rano i wieczorem będziesz poświęcać kilka minut, podczas których okażesz sobie czułość, uwagę oraz pozwolisz sobie na odczucie spokoju.

Warto zwrócić uwagę, że w pielęgnacji nie tylko chodzi o kosmetyki, które nakładamy na skórę, ważna jest konsystencja, zapach, który nas otacza, sposób w jaki aplikujemy produkt na skórę. Dlatego marokańskie kosmetyki są idealne do samodzielnego budowania powtarzalnych rytuałów. W naszym wpisie "Jak nauczyć się słuchać potrzeb skóry? Pielęgnacja w rytmie slow" zdradzamy kilka technik, jak unikać pielęgnacyjnego stresu i nauczyć się słuchać swojej intuicji, by żyć w zgodzie z własną skórą, a Twoja codzienna pielęgnacja stała się przyjemnością. 

Regularne powtarzanie stworzonego rytuału może:

    • pomagać zachować systematyczność pielęgnacji,
    • tworzyć wyraźne rozpoczęcie lub zakończenie dnia,
    • dawać chwilę odpoczynku od pośpiechu i nadmiaru bodźców,
    • zachęcać do uważnego obserwowania siebie i swojej skóry,
    • pomagać budować uczucie troski i dbania o siebie,
    • zmienić codzienny obowiązek pielęgnacyjny, w przyjemne, osobiste doświadczenie chwil.

Marokańska pielęgnacja nie jest jedynie mechaniczną czynnością, to przede wszystkim czas, który sobie poświęciliśmy i etapowo wykonanym gestom, jak np. z czułością i delikatnością wmasowane serum twarz. W rytuałach nie chodzi o dążenie do niedoścignionego ideału, ale o regularnym dbanie o komfort skóry i własne samopoczucie. 

Nasza Oferta
Karta Podarunkowa
karta_podarunkowa
CERTYFIKATY
Katalog online

katalog

fb
in
yt