Wpisy z kategorii: Składniki kosmetyczne

Co to jest skwalan - właściwości i zastosowanie

Dodano:2022-02-22

Twoje ciało ma wbudowany system nawilżania skóry, które z wiekiem może stać się niewystarczające. Dlatego wiele osób coraz chętniej sięga po zewnętrzne środki wpomagające nawilżenie skóry.

Olejek z wrotyczu marokańskiego Blue Tansy - zalety i zastosowanie

Dodano:2022-02-08

Maleńki kwiatek zwany wrotyczem marokańskim Blue Tansy zyskał w ostatnim czasie wiele pozytywnych opinii. W rezultacie stał się popularnym składnikiem szerokiej gamy produktów do pielęgnacji twarzy i ciała - od kremów przeciwtrądzikowych po rozwiązania przeciwstarzeniowe.

Róża damasceńska - genialne właściwości królowej róż

Dodano:2021-01-03

Róża uznawana jest za jeden z najpiękniejszych kwiatów. Symbolizuje miłość, namiętność oraz elegancję. Obecnie znanych jest na świecie około 200 gatunków tej roślin. Największe znaczenie w kosmetyce ma róża damasceńska. Otrzymywane z niej surowce stosowane były już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. Zarówno olejek eteryczny jak i woda różana są szeroko wykorzystywane do pielęgnacji skóry do dziś.

Olejek patchouli w medycynie i kosmetyce

Dodano:2020-12-16

Z rosnącej w rejonach tropikalnych paczuli wytwarza się olejek, który od wieków wykorzystywany jest w medycynie wschodniej. Uspokaja i poprawia nastrój, a także pełni funkcję afrodyzjaku. Jednak swoje zastosowanie olejek patchouli znalazł również w kosmetyce, gdyż regeneruje skórę problematyczną i starzejącą się.

Glinka marokańska - bogactwo minerałów dla skóry

Dodano:2020-12-15

Glinka Rhassoul z Maroko zawiera wiele minerałów, dlatego stosowana jest na twarz i ciało, jako maseczka i peeling oczyszczająco-odżywczy. Działa przeciwstarzeniowo i spłyca zmarszczki. Zalecana jest do cery trądzikowej, wrażliwej i naczynkowej. Dodatkowo może spełniać funkcję naturalnego szamponu do włosów.

5 najlepszych dezodorantów naturalnych dla kobiet i mężczyzn

Dodano:2020-12-13

Występujący w przyrodzie ałun potasowy, czyli minerał górski, hamuje rozwój bakterii, które odpowiedzialne są za przykry zapach potu. W przeciwieństwie do soli aluminium, które znajdują się w tradycyjnych dezodorantach i antyperspirantach, nie przenika przez skórę, ani nie zatyka porów. Mogą stosować go osoby ze skórą wrażliwą i alergiczną.

Cudowna moc oleju z czarnuszki

Dodano:2020-11-23

Olej z nasion czarnuszki siewnej zwany jest „Złotem Faraonów”. Określenie to potwierdza skuteczność oleju, który stosowany był w celach pielęgnacyjnych oraz prozdrowotnych już w czasach starożytnych. Jest doskonałym, całkowicie naturalnym, hipoalergicznym kosmetykiem. Przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry.

Marokańskie czarne mydło - czym jest i jak je używać?

Dodano:2020-10-19

Czarne mydło wytwarzane w Maroku na bazie oliwy z oliwek, przeznaczone jest do oczyszczania każdego rodzaju skóry, w tym wrażliwej, problematycznej i trądzikowej. Jego skład z powodzeniem uzupełniają inne oleje, jak arganowy, lawendowy czy eukaliptusowy, dzięki czemu dodatkowo nawilża, łagodzi podrażnienia, relaksuje i odświeża.

Żelazne drzewo arganowe

Dodano:2020-10-12

Argania Spinosa jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. Jest jednym z najstarszych na świecie organizmów roślinnych, który liczy 25 milionów lat. Jest to gatunek w dalszym ciągu zagrożony wyginięciem, który w 1998 roku wpisany został przez UNESCO na listę chronionej biosfery. Rośnie wyłącznie w nieskazitelnie czystym środowisku północno-zachodniego obszaru Maroka. Naukowcy niejednokrotnie podejmowali próby sadzenia i uprawy tych drzew na terenach Maroka i innych krajów, jednak wszystkie kończyły się niepowodzeniem. Każdego roku z powierzchni marokańskiej ziemi bezpowrotnie znika 25 tysięcy drzew.

fb
in
yt