Jak ujędrnić skórę twarzy - naturalny i sprawdzony sposób.

Dodano:13-12-2020

Z nasion opuncji figowej, czyli jednego z kaktusów, wytwarza się najcenniejszy olej na świecie. Olej z nasion opuncji figowej potocznie zwany jest naturalnym botoksem, gdyż wyraźnie przeciwdziała starzeniu się skóry. Dodatkowo dostępny na rynku macerat z kwiatów opuncji figowej w oleju arganowym. Jednak opuncja figowa znajduje zastosowanie nie tylko w kosmetyce, gdyż wytwarza się z niej naturalny błonnik i produkty spożywcze.

Kobiety wschodu od tysięcy lat stosują olejki z nasion opuncji figowej (kaktus z gatunku Opuntia Ficus Indica) do pielęgnacji twarzy i dłoni, a także okolic oczu, dekoltu i szyi. Do produkcji 1 litra drogocennego oleju potrzeba ok. miliona pestek, z 460 kg świeżych owoców opuncji figowej.

Witamina E.

Opuncja figowa to bogate źródło witaminy E, która zwana jest „witaminą młodości”, gdyż zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym dezaktywuje wolne rodniki, które powodują starzenie się komórek. Witamina E przeciwzapalnie, ponieważ jej największą część stanowi przeciwzapalny gamma-tokoferol.
Wspomaga ochronę przeciw promieniowaniu UV, a także zwalcza skutki promieni słonecznych. Ponieważ jest rozpuszczalna w tłuszczach, witamina E wnika do głębszych warstw skóry i wzmacnia jej system odpornościowy.

Pozostałe witaminy.

Opuncja figowa zawiera kilkanaście innych witamin, m.in.:
- witaminę K1 w postaci filochinonu. To naturalny czynnik krzepnięcia, który poprawia koloryt zaczerwienionej skóry, z problemami pękających naczynek krwionośnych
- beta-karoten (prowitaminę A), który również wykazuje właściwości antyoksydacyjne i chroni przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe.

W oleju z opuncji figowej, poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych przekracza 75%. Wypełniają one niedobory składników tłuszczowych w skórze, stabilizując strukturę płaszcza hydrolipidowego i spowalniając utratę wody z komórek. Nienasycone kwasy tłuszczowe łagodzą podrażnienia i stany zapalne oraz przyspieszają gojenie ran. Poza tym odbudowują komórki, dzięki czemu wygładzają i ujędrniają skórę.
W oleju z nasion kaktusa, znajduje się głównie kwas linolowy Omega-6 (ok. 60%), który jest niezbędny w procesie nawilżenia i ochrony skóry przed działaniem czynników zewnętrznych. Drugim co do ilości (do 25%) jest kwas oleinowy Omega-9, który ułatwia penetrację innych składników czynnych w głąb skóry.

Zastosowanie oleju z nasion opuncji.

Nierafinowany olej z opuncji, dostępny na marokosklep.com, wytłaczany jest z pestek kaktusów metodą na zimno, dzięki czemu nie traci swoich właściwości. Olej z opuncji figowej przeznaczony jest dla:
- cery dojrzałej, odwodnionej, zniszczonej, wrażliwej, ze zmarszczkami i przebarwieniami
- delikatnych okolic oczu, ust czy szyi
- suchych i zniszczonych włosów
- wysuszonych części ciała (stopy, dłonie)
- ochrony przed słońcem podczas opalania.

Macerat z kwiatów opuncji w oleju arganowym.

Esencja kwiatów opuncji w oleju arganowym bogata jest w związki bioaktywne, które stanowią kompozycję rewitalizującą dla skóry dojrzałej. Olej arganowy również jest bogatym źródłem antyoksydantów, opóźnia procesy starzenia, wygładza zmarszczki i spowalnia powstawanie nowych. Macerat z kwiatów opuncji figowej pomaga uniknąć reakcji alergicznej. Do tego uszczelnia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zmniejszając ich przepuszczalność. Dlatego polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do alergii, a także z problemem kruchych czy rozszerzonych naczynek.

Błonnik z opuncji.

Opuncja figowe ma zastosowanie nie tylko w kosmetyce, gdyż z jego wysuszonej próżniowo, a następnie sproszkowanej, łodygi wytwarza się naturalny błonnik - nopal. W pudrze z nopalu znajduje się duża ilość błonnika pokarmowego:
- rozpuszczalnego w wodzie (pektyny, gumy, śluzy), który pod wpływem wody pęcznieje i zwiększa swą objętość tworząc „galaretowaty” żel
- nierozpuszczalnego w wodzie (celulozy i hemicelulozy), który stymuluje motorykę jelit i podrażnia receptory błonowe, co sprzyja przemieszczaniu się pokarmów w jelitach.
Ponadto nopal zawiera minerały, witaminy (A, C i niektóre z grupy B) oraz aminokwasy (egzogenne i endogenne).

Zastosowanie proszku z nopalu.

Wysuszona i sproszkowana łodyga opuncji figowej wspomaga:
- utrzymanie prawidłowej wagi: wypełnia żołądek wywołując uczucie sytości, dzięki czemu pomaga unikać podjadania
- redukcję cellulitu: zwiększa absorpcję wody z komórek, dzięki czemu obkurcza cellulit i sprawia, że jest on mniej widoczny
- oczyszczanie z toksyn, szkodliwych produktów fermentacji, złogów jelitowych i karcynogenów, zapobiegając ich przenikaniu do krwiobiegu
- utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi (nopal spożywany jest od wieków przez mieszkańców okolic Meksyku, gdzie odnotowuje się bardzo niską liczbę zachorowań na cukrzycę).
Nopal zalewamy szklanką wody, mieszamy i pijemy. Można spożywać go również z jogurtem, maślanką, sokiem lub jako dodatek do sosów i potraw. Pamiętajmy, aby podczas jego stosowania pić dużo wody.
Wszystkie 3 powyższe produkty, dostępne na marokosklep.com, posiadają certyfikat Ecocert. Warto dodać, iż w najbliższym czasie pojawią się także produkty spożywcze na bazie opuncji tj. sok i konfitura.

Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisów, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przekazywanie, przesyłanie czy też umieszczanie na innych stronach www. elementów niniejszej strony internetowej, bez zgody jej właściciela i autora jest zabronione. Wszelkie naruszenia stanowią czyny niedozwolone i będą ścigane na drodze postępowania karnego oraz cywilnego, zgodnie z art. 267 Kodeksu karnego, art. 24 i 25 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz art. 116 i nast. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Copyright by MAROKOSKLEP.COM 2010 - 2015. Al rights reserved.
inst
Facebook
YouTube