Olejek z wrotyczu marokańskiego Blue Tansy - zalety i zastosowanie

Dodano:2022-02-08

Maleńki kwiatek zwany wrotyczem marokańskim Blue Tansy zyskał w ostatnim czasie wiele pozytywnych opinii. W rezultacie stał się popularnym składnikiem szerokiej gamy produktów do pielęgnacji twarzy i ciała - od kremów przeciwtrądzikowych po rozwiązania przeciwstarzeniowe.

Blue Tansy (wrotycz marokański) stał się również dobrze znanym olejkiem eterycznym.

Praktycy aromaterapii chwalą jego uspokajające działanie. Niektórzy z nich powołują się na jego właściwości lecznicze.

Co to jest Blue Tansy wrotycz marokański?

Wrotycz marokański (Blue Tansy) to śródziemnomorska roślina, która w rzeczywistości ma żółty kolor. Obecnie jest uprawiana głównie w Maroku.

Kiedy popularność kwiatu gwałtownie wzrosła, zaczęto hodować wrotycz marokański do celów kosmetycznych i aromaterapeutycznych. Dziś wiele upraw marokańskich skupia się na uprawie Blue Tansy, który stał się surowcem do powstania jednego z droższych olejków eterycznych. 

Butelka oryginalnego olejku eterycznego Blue Tansy o pojemności 60ml może kosztować ponad 100 USD!

Kwiaty wrotycza marokańskiego są żółte. Smukłe liście rośliny pokryte są delikatnym białym „meszkiem”. Olejek ma słodki, ziołowy zapach dzięki wysokiej zawartości kamfory.

Jak wytwarza się olejek Blue Tansy?

Kwiaty i łodygi wrotyczu marokańskiego są zbierane i poddawane destylacji parowej. W procesie destylacji uwalniany jest jeden ze składników chemicznych oleju, chamazulen.

Po podgrzaniu chamazulen zmienia kolor na ciemnoniebieski, nadając olejowi odcień indygo. 

Jakie są zalety wrotyczu marokańskiego (Blue Tansy)?

Przejdźmy więc do konkretów: jakie korzyści otrzymujemy poprzez zastosowanie olejku Blue Tansy w codziennej pielęgnacji?

Chociaż przeprowadzono niewiele badań w celu sprawdzenia, jak dobrze olejek z wrotyczu marokańskiego sprawdza się w praktyce klinicznej lub w życiu codziennym, istnieją pewne dowody na to, że może on być skuteczny jako środek do pielęgnacji skóry.

Efekty uspokajające

Olejek z wrotycza marokańskiego ma właściwości uspokajające podrażnioną, problematyczną skórę.

Od wieków jest tradycyjnym marokańskim sposobem na m.in. podrażnioną skórę. Według domowej marokańskiej metody jednym z domowych sposobów na oparzenia skóry jest połączenie olejku z Blue Tansy w połączeniu z wodą i atomizerem, którym należy spryskać poparzoną skórę.

Właściwości przeciwzapalne

Istnieją dowody na to, że dwa z głównych składników olejku Blue Tansy skutecznie zwalczają stany zapalne:

Sabinene - główny składnik olejku z wrotyczu marokańskiego, jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym.

Wykazano, że kamfora, kolejny kluczowy składnik olejku z błękitnej wrotyczu, zmniejsza stan zapalny w organizmie.

Ponadto Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne zauważa, że ​​chamazulen, substancja chemiczna, która wydobywa niebieski kolor z oleju, ma również zastosowanie przeciwzapalne.

Przyspiesza regenerację skóry

Wykazano, że stężenie kamfory w olejku z wrotyczu marokańskiego pomaga regenerować uszkodzoną skórę.

W jednym z przeprowadzonych badań wykazano poprawę stanu skóry po leczeniu kamforą. Doprowadziło to naukowców do wniosków, że ​​kamfora może być silnym środkiem gojącym rany, a nawet wykazującym działanie przeciwzmarszczkowe.

Właściwości antyhistaminowe

W tradycyjnej medycynie chińskiej wrotycz był stosowany jako lek przeciwhistaminowy w celu zmniejszenia przekrwienia błony śluzowej nosa.

Aromaterapeuci zalecają użycie kilku kropli do miski z gorącą wodą, która umożliwia inhalację olejkiem eterycznym Blue Tansy. Taki zabieg pomaga zregenerować podrażnienia układu oddechowego i nosa.

Jak stosować olejek z wrotyczu marokańskiego?

Aby skorzystać z uspokajającego działania olejku z wrotyczu marokańskiego, wypróbuj następujące metody:

W kremie lub oleju nośnikowym

Jak każdy olejek eteryczny, Blue Tansy wykazuje najlepsze właściwości poprzez dodanie do kremu lub oleju nośnikowym przed bezpośrednim kontaktem ze skórą.

Sprawdź: naturalny balsam uspokajający z olejem z wiesiołka i Blue Tansy

Możesz aplikować 1-2 kropli olejku Blue Tansy w kremie nawilżającym, oczyszczającym lub balsamie do ciała, aby wzmocnić działanie rewitalizujące skórę. Dodaj kilka kropli do oleju nośnikowego, takiego jak olej arganowy lub olej migdałowy, przed bezpośrednim użyciem Blue Tansy na skórze.

W dyfuzorze

Wiele osób uważa ziołowy zapach olejku z wrotyczu marokańskiego za relaksujący. Aby cieszyć się błogim zapachem w domu, umieść kilka kropel olejku Blue Tansy w dyfuzorze.

Uwaga: olejki eteryczne mogą u niektórych osób wywoływać objawy astmy lub alergii. 

W atomizerze

Aby zrobić spray do użycia jako środek przeciwzapalny, dodaj 4ml olejku z wrotyczu marokańskiego Blue Tansy do butelki z rozpylaczem zawierającej 120ml wody. Wstrząśnij butelką, aby wymieszać olej i wodę, zanim ją spryskasz.

Bezpieczeństwo i skutki uboczne olejku z wrotycza marokańskiego

Olejek z wrotyczu marokańskiego Blue Tansy, podobnie jak większość olejków eterycznych, nie powinien być spożywany ani nakładany na skórę bez wcześniejszego rozcieńczenia.

Kupując olejek, upewnij się, że wybierasz olejek eteryczny z wrotyczu marokańskiego Blue Tansy (Tanacetum Annuum), a nie olejek z wrotyczu pospolitego (Tanacetum Vulgare).

Wrotycz pospolity ma wysokie stężenie tujonu, toksycznego enzymu. Olejek eteryczny z wrotyczu pospolitego nie powinien być używany do celów aromaterapii.

Niektórzy praktycy aromaterapii zalecają olejek eteryczny z Blue Tansy na objawy astmy. Podczas gdy niektóre olejki eteryczne mogą pomóc w objawach astmy, inne mogą wywołać epizod astmy.

Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, przed użyciem olejków eterycznych porozmawiaj ze swoim lekarzem. Ich wpływ na niemowlęta nie jest jeszcze w pełni poznany.

Jak znaleźć najlepszej jakości olejek Blue Tansy?

Ponieważ olejek z wrotyczu marokańskiego Blue Tansy jest jednym z droższych olejków eterycznych, przeczytaj etykietę, aby upewnić się, że otrzymujesz prawdziwy produkt. 

Oto jak znaleźć najlepszy:

  • Poszukaj na etykiecie łacińskiej nazwy Tanacetum Annuum. Upewnij się, że nie kupujesz Tanacetum vulgare, wrotyczu pospolitego.
  • Upewnij się, że nie jest zmieszany z olejem roślinnym, który mógłby obniżyć jego jakość.
  • Upewnij się, że jest zapakowany w butelkę z ciemnego szkła, aby z czasem chronić integralność oleju.

Najważniejsze!

Olejek eteryczny z wrotyczu marokańskiego zyskał w ostatnich latach wiele uwagi. Chociaż potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić jego właściwości i efekty, wykazano, że wrotycz marokański lub jego składniki mają działanie przeciwzapalne, przeciwhistaminowe i uspokajające skórę.

Kupując olejek upewnij się, że nie pomylisz go z toksycznym wrotyczem pospolitym (Tanacetum Vulgare).

Jeśli nie masz pewności, czy olejek eteryczny z wrotyczu marokańskiego Blue Tansy lub jakikolwiek inny olejek eteryczny jest dla Ciebie bezpieczny, przed użyciem olejku porozmawiaj ze swoim lekarzem.




fb
in
yt